perjantai 16. maaliskuuta 2012

Minä itse!

Yrittäjyyttä tutkiskellessani tulee oman arjen kautta taasen mieleen omat lapset ja ennen kaikkea nuorempi tyttäreni, joka toukokuussa täyttää kolme vuotta. Hänellä on menossa jonkinsortin uhma- vai pitäisikö sanoa kasvuvaihe, jossa uskoo olevansa kaikkivoipainen, selviytymään tilanteesta kuin tilanteesta ja haluaa tehdä kaiken itse. Äiti ei saa auttaa saatikka neuvoa, miten pitää tehdä, muuten kapinamieli herää ja parkua piisaa. Jos maitolasi kaatuu tai lelu menee rikki tai sormeen tulee haava, tyypillisin vastaus häneltä on ”ei se haittaa” ja meno jatkuu. Aikamoista asennetta tuossa pienessä ihmisessä.

Voimakas tekemisen tarve ja halu tehdä itse tulee kiehtovasti esiin keskustellessa yrittäjyydestä ja sen ihanuudesta. Olen hankettani varten tähän mennessä keskustellut kahden yrittäjän, Minna Pajarin ja Riina Rupposen kanssa. Minnan mietteitä voit kuulla ensimmäiseen blogiini linkitetystä haastattelusta ja Riinan haastattelu löytyy tämän blogin lopusta. Riina on paitsi yrittäjä, myös opiskellut Laureassa Leppävaarassa, ja toimii Laurea ES:n puheenjohtajana.

Molemmissa keskusteluissa naiset korostivat yrittämisen parhaana puolena vapautta ja sitä, että saa tehdä itse. Se, että voi tehdä jotain omaa ja merkityksellistä ja on mahdollisuus antaa kaikkensa. Tämä tekemisen vimma on tutkimusten mukaan yrittäjän toinen keskeinen ominaisuus mahdollisuuksien näkemisen rinnalla. Yrittäjä on yhtäaikaa uuden luoja ja tekijä, hän ei vain visioi ja unelmoi, vaan käärii myös hihat ja tekee töitä unelmansa eteen.

Pohtiessamme Minnan ja Riinan kanssa sitä, millaista osaamista aloittavalla yrittäjällä tulisi olla, nousi selkeästi esiin usko ja luottamus omaan itseen ja omaan ideaan. Tärkeää on naisten mielestä ymmärtää itseään, ottaa ote omasta elämästä ja luottaa siihen, että elämä kantaa – virheistä ja vastoinkäymisistä huolimatta. Ei tullut naisten suusta, että on tiedettävä, mikä vienti kirjanpidossa laitetaan debetiin tai kreditiin tai mitä korkokantaa käytetään investointilaskelmia tehtäessä. Tätä en siis sanonut vähätelläkseni kirjanpitoa tai talousmatematiikkaa.

Tutkimukset eivät esitä yrittäjän osaamisesta yksiselitteistä ja tyhjentävää määritelmää tai käsitystä. Niiden(kin) pohjalta voi rohjeta päätellä, että yrittäjän kyvykkyys on psykologisista ja sosiaalisista kyvyistä enemmän kiinni kuin tiedosta toimialalta tai tieteestä. Asenne ja ajattelutaidot ratkaisevat enemmän kuin substanssi. Yrittäjä korostaa tilanteessa tai ympäristössä positiivisia ja vähättelee negatiivisia asioita. Yrittäjillä on kyky sietää moniselitteisyyttä ja jatkuvaa muutosta ympäristössä. Positiivisen ajattelun voimalla hän luottaa itseensä ja pystyy tekemään päätöksiä epävarmassa tilanteessa. Itseensä uskomisen lisäksi tärkeää osaamista on, että yrittäjänä pystyy puhumaan myös muut ideansa taakse. Koska yrittäjä uskoo ideaansa ja itseensä ja hän luottaa intuitioonsa, hän saa muutkin vakuuttumaan ideastaan ja inspiroitumaan siitä. Tutkimusten mukaan menestyvillä yrittäjillä on hyvä verkosto ja he ovat hyviä verkottumaan.

Osaamisen kehittämisen näkökulmasta molemmat haastattelemani naiset nostivat vahvasti esiin yhteistyön yrittäjien kanssa ja tekemisen kulttuurin. Vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa yrittäjien kanssa tulisi opinnoissa rutkasti lisätä. Yrittäjät voisivat toimia mentoreina ja valmentajina. Yhdessä yrittäjien kanssa työskennellen kehittyy opiskelijalle käsitys kokonaisvaltaisesti todellisesta businessmaailmasta, yrittäjyydestä, tekemisen meinigistä sekä itseensä luottava ja uskova asenne. Esikuvilla ja roolimalleilla on iso merkitys nuorille – ja miksi ei myös aikuisille. Molemmille naisille päätökseen ryhtyä yrittäjäksi oli vaikuttanut se, että opiskelun aikana oli kuullut vaikuttavia yrittäjätarinoita ja tavannut vaikuttavia yrittäjäpersoonia.

EK:n Menestyksen eväät -raportissa maamme yritysjohtajat selvittivät kasvun eväitä ja totesivat, että kouluista puuttuu reippaasti kohti vastoinkäymisiä -asenne. Siis tuo ei se haittaa -asenne, joka kolmevuotiaalla tyttärelläni on!? Yritysjohtajien mielestä sovinnaisuus, sisäänpäinlämpiävyys ja samankaltaisuuden vaatimus rajoittaa kasvuamme ja menestystä. EK epäilee aktivoivatko koulumme opiskelijoita riittävästi tekemään ja nimenomaan tekemään itse. Toinen haastattelemani yrittäjä totesi keskustelumme lopuksi, että yrittäjälle ympäröivä maailma on monimuotoinen ja moniselitteinen, mutta koulu opettaa mustavalkoisuuteen. Onko tosiaan koulumme maailmankuva ja ajattelu vielä tänä päivänä mustavalkoista-joko-tai-painotteista?


Keskustelumme 14.3. Riina Rupposen kanssa voit kuunnella tästä.



3 kommenttia:

  1. Moikka Anita,
    lue HS la 17.3. yleisönosastokirjoitus - siellä on asiallinen kirjoitus yrittäjyyden "pönkimisestä". Hauskakin - ainakin näin kun asiaa tarkastelee yritystoimintaa harjoittavana opena... (Kommentin kirjoitti Taina)

    VastaaPoista
  2. Kiitos lukuvinkistä Taina!

    Kyllähän Anne-Kaarine Auteren kirjoitus oli pelkkää asiaa. Virkistävä näkökulma yrittäjyydestä käytävään keskusteluun. http://www.hs.fi/nakoislehti/2012/03/17/

    Tiedämme yhteiskunnassamme, että uusia yrityksiä ja yrittäjiä tarvitaan. Tiedämme, että liian monella nuorella ei ole työtä tai koulutuspaikkaa. Tutkimme, tiedämme, huolestumme ja keskustelemme. Mutta teemmekö? Teemmekö oikeita asioita?

    Nuorissa on tulevaisuus kyllä. Mutta samalla me aikuiset, vanhemmat ja kokeneemmat ymmärrämme, ettei nuorille rakentamista pelkästään voi vastuuttaa ja me sitten vain ylläpidämme rakenteita. Meidän on kasvatuksen ja ohjauksen lisäksi oltava esimerkkinä rakentamassa Suomi 2025-projektia.

    Yrittäjyyskasvatuksen lisääminen ja opiskelijayrittäjyyden edistäminen on äärimmäisen tärkeä ja merkityksellinen asia. Mutta tuskinpa syrjäytyvien nuorten työllistäminen pakkoyrittämisellä on ratkaisu kasvuyrityksien puuteeseen.

    Mitään niin merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia, kuten kasvuyrittäjyyden niukkuus tai nuorten syrjäytyminen ei yhdessä tai kahdessakaan yössä ratkaista. Mutta ei kannata kuitenkaan nukkua ruususenunta ja odottaa, että ongelmat ajan myötä itsekseen tai ihmesuudelmasta tulevat ratkeamaan. Muutos ja uudistuminen vaatii aikaa ja sinnikkyyttä, mutta nykypäivänä rajansa ajallakin. Olemme tilanteessa, koska ennakointi tai tekeminen on ontunut. Nykymaailmassa tuo ennakointi ei toki ole samalla tavalla mahdollistakaan kuin ennen nettiaikaa. Kyse ei yleensä ole siitä, etteikö meillä olisi tietoa mitä tuleman pitää. Toiminta vaan valitettavasti tuppaa olemaan turhan hidasta. Toimimme liian usein vasta pakon edessä, jolloin toiminnassa (tai keskustelussa) saattaa ilmetä ylilyöntejä, kuten tämä pakkoyrittämiskeskustelu osoittaa. Kuka ja ketkä uskaltaisivat tehdä asioita NYT ja HETI?

    Toivottavasti kuntauudistus ja muu julkisen sektorin uudistustyö siivittäisi myös virkamiehet lentämään pois turvallisesta mukavuusalueen pesästään ja löytämään innovatiivisia ratkaisuja kasvuyrittäjyyden ja työllisyyden hyväksi.

    t. Anita

    VastaaPoista
  3. Totta ja toivottavasti.

    Yritystoiminta on kuitenkin sen verran komplikatiivinen juttu, ettei se edes sovi kaikille. Lasken tässä yrittäjiksi vain sellaiset henkilöt, jotka aidosti työllistävät itsensä (ja oman perheensä) lisäksi rehdisti myös muita ihmisiä eli ts. tarjoavat työpaikkoja. Minun mielestäni muu toiminta on enemmän ammatinharjoittamista, eikä siinäkään sinällään ole mitään huonoa.

    Yhteiskunnallisesti vaan on ongelmallista, jos työn saamisen edellytyksenä alkaa olla Y-tunnus... se on toki työnantajalle (=todellisuudessa sopimuskumppani, eikä TA) edullista, mutta kuka hoitaa sitten kaiken muun yhteiskunnallisen rakentamisen?

    No, ehkei kannata ruotia tätä syvällisemmin tässä, vaan keskittyä olennaiseen. On hienoa mentoroida nuoria yrityselämään ja sen arkeen ja juhlaan! Olen seurannut yrittäjyyttä reilut 40 vee ja puolet siitä myös osakkaana, joten ihan ilman kokemuspintaa tässä ei sittenkään olla... (enkä siis edelleenkään puhu ammatinharjoittamisesta).

    Mielenkiinnolla jään odottelemaan kehittämisprojektisi tulemia.

    Taina

    VastaaPoista